Heeswijkplein 10

Over Heeswijkplein 10 (HWP10)
Op Heeswijkplein nummer 10 is de Moerwijk Coöperatie samen met omwonenden een nieuwe (t)huiskamer in en vooral ván Moerwijk Oost aan het realiseren: HWP10.
De ontwikkeling ervan gaat iets anders dan anders. Niet een conceptontwikkelaar of de gemeente maar wij als Moerwijk bepaalt zelf wat er daar gaat gebeuren.

Want wie weet wat een buurt nu écht nodig heeft? De buurtbewoners zelf natuurlijk. En dat is het uitgangspunt van Heeswijkplein 10 (HWP10) als BuurtLab en het BuurtHuis in 1 op Heeswijkplein 10.

Een BuurtHuis als gastvrije plek in de buurt waar je je altijd welkom mag weten.

Een BuurtLab als plek om samen dingen uit te proberen, waar de ruimte is om activiteiten te initiëren en vooral veel van elkaar te leren. 

Heeswijkplein 10 is (hopelijk) straks een broedplaats van ideeën, plannen en wensen. Een middelpunt in de wijk waar dromen werkelijkheid worden en be­wo­ners de handen ineen slaan. Waar allerlei lijntjes, zowel informeel als ook professioneel op een ongedwongen bij elkaar komen en we voor elkaar zorgen.

Heb je dromen, ideeën, wensen? Wat zie jij straks @ Heeswijkplein 10 gebeuren? Deel het via het contactformulier. En Neo belt je zsm terug om een afspraak te maken. Duurt het je te lang?
Je kunt hem ook zelf bellen (06-34 196 796) of mailen (neo@moerwijkcooperatie.nl)

[contact-form to=”bijge@moerwijk.nl” subject=”Meedenken bij Gé”][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”1″][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”1″][contact-field label=”Mobiele telefoonnummer” type=”text” required=”1″][contact-field label=”Koffie, thee of iets anders drinken?” type=”textarea”][/contact-form]

Geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ in Moerwijk kopte het AD december vorig jaar. Uit onderzoek bleek dat inwoners van Moerwijk en minder kans op een lang en gezond leven dan andere Hagenaars hebben.

Maar dat zal als het aan Amanda de Glanville, Irma Bolhuis en Neo de Bono ligt, niet lang meer zo zijn.. Hieronder lees je waarom.

Door: Marieke Keur

Gezondheidscentrum Moerwijk
Moerwijk-Oost krijgt een eigen gezondheidscentrum, het Huis van Gezondheid. Dat gaat anders dan normaal. De wijk gaat met ondersteuning van diverse professionals zelf bepalen wat daar in komt. Het idee komt van de Bewonerscoöperatie Moerwijk, welzijnsorganisatie Mooi Welzijn, huisartsen uit Moerwijk. Zij zijn de motor achter het nieuwe gezondheidscentrum. Nicolet Bekker van Studio Mireau heeft het onderliggende concept ‘Huis van Gé’ bedacht. Het Agis Innovatiefonds vond het idee innovatief en steunt het financieel.

Samen met de wijk
Neo de Bono is een van de drijvende krachten achter de bewonersorganisatie de Moerwijk Coöperatie. Hij heeft deze vorig jaar opgericht met een aantal andere wijkbewoners. De coöperatie heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een bewonersplatform, dat actief met o.a. de gemeente meedenkt over de toekomst van Moerwijk. Neo kwam via zijn werk bij de Voedselbank zo veel zaken tegen die hij wilde aanpakken, dat hij dat gewoon is gaan doen. Zo zocht hij contact met welzijnsorganisatie Mooi Welzijn. Mooi en de coöperatie begonnen een sociaal spreekuur voor de buurt. Bewoners die boos waren over een brief bijvoorbeeld, worden daar geholpen. Het waren kleine stapjes, maar van het een kwam het ander.

Irma Bolhuis is manager bij Mooi. Zij vertelt hoe Mooi in dezelfde tijd zocht naar manieren om buurtbewoners iets te laten verdienen in natura: ‘Als jij iets voor de wijk doet, verdien jij een fiets voor je puber.’ Ondertussen bespraken Neo en Irma hoe het geld voor de wijkaanpak zinvol besteed kon worden in de wijk. En wat de gemeente kon doen aan het tekort aan voorzieningen.

Huisarts Amanda de Glanville sloot zich bij hen aan. Zij werkt al jaren in de wijk en zocht ook naar manieren om er het leven beter te maken. ‘Een huisarts is niet alleen een genezer, maar ook een gids,’ zegt ze. ‘Ik wil samen met de bewoners op zoek naar een gezond en gelukkig leven in de wijk. Wijkorganisatie HWW Zorg steunt onze visie.’ Zo begon hun samenwerking.

Buurthuis + BuurtLab = Heeswijkplein 10
En toen … hadden ze een grote meevaller. Neo: ‘Tijdens een inspraakavond gaf wethouder Bert van Alphen ons gelijk dat het belangrijk is dat er in Moerwijk-Oost ruimte voor ontmoeting is. We hebben geen moment gewacht en direct het initiatief genomen om een huiskamer voor de buurt op te gaan zetten.’ Een plek voor buurtbewoners en professionals uit zorg en welzijn om te praten.

Want wie weet wat een buurt nu écht nodig heeft? De buurtbewoners zelf natuurlijk. En dat is het uitgangspunt van Heeswijkplein 10 als BuurtLab en het BuurtHuis in 1 op Heeswijkplein 10.

Een BuurtHuis als de woonkamer van de wijk, een gastvrije plek in de buurt waar je je altijd welkom mag weten.

Een BuurtLab als plek om samen dingen uit te proberen, waar de ruimte is om activiteiten te initiëren en vooral veel van elkaar te leren. 

Irma voegt eraan toe: ‘Ieder mens wil ertoe doen. Ieder mens wil dat er iemand op hem of haar zit te wachten. En ieder mens heeft iets nodig om zijn bed voor uit te komen en naar uit te kijken.’ In die buurtkamer kan dat gevoel van “samen voor elkaar” ontstaan. Samen werken aan een fijne wijk. Mensen ontmoeten elkaar, helpen elkaar, vertellen elkaar verhalen en geven informatie aan elkaar door. Zo ontstaat een actief netwerk, waar iedereen wat aan kan hebben.

Huis van Gé maar eerst .. een (t)huiskamer
De Huiskamer , is de eerste stap naar het nieuwe gezondheidscentrum. Op het Heeswijkplein 10 wordt er wekelijks 1 dag op basis van een aantal op de positieve gezondheidsfilosofie gebaseerde waarden, geprogrammeerd. De ‘G’ van gezond, geluk, gemeenschap, gezellig, geloof en gastvrij.

Hier werken zorg, welzijn en wijkbewoners samen aan een gezonder en gelukkiger Moerwijk.
Amanda vertelt: ‘Er is veel energie in de wijk. Mensen hebben oog voor elkaar en kunnen iets voor elkaar betekenen. Door dingen samen te doen, of van elkaar te leren. Het zit in kleine dingen, zoals kinderen voorlezen of samen wandelen. Daar begint het.’

De (t)huiskamer Heeswijkplein 10 is de eerste stap naar het nieuwe gezondheidscentrum.  Als de corona maatregels het toelaten dan willen we begin december op het Heeswijkplein samen met omwonenden brainstormen over de opzet en de inrichting van de ruimte.

Begin 2022 moet duidelijk zijn wat “Huis van Gé” gaat worden.
Neo, Irma en Amanda hopen dat de buurt snel op bezoek komt. ‘Doe mee. Dit is voor ons allemaal. Samen bedenken we wat voor een gezondheidscentrum Moerwijk nodig heeft. Hoe het Huis van Gé eruit gaat zien en wie er komen werken. Waar wordt de wijk beter van? Wanneer voelen we ons thuis bij Gé? Dat bepalen wij met zijn allen. En daarom hebben we iedereen nodig die op enige manier in of bij de ontwikkeling van Moerwijk betrokken is.’

Dus doe en denk mee! 

Over de Moerwijk Coöperatie
De Moerwijk Coöperatie is een bewonersorganisatie + bewonersbedrijf + bewonersplatform in 1.

Een bewonersorganisatie om de bewoners te vertegenwoordigen en dingen te kunnen agenderen en al dan niet samen met de gemeente te organiseren.

Een bewonersbedrijf om de nodige werkzaamheden zelf (betaald) uit te kunnen voeren. Genoeg te doen!

Een bewonersplatform om belangrijke zaken die in Moerwijk spelen en ons aan het hart gaan zichtbaar en bespreekbaar te kunnen maken.

Woon je in Moerwijk? Word lid!

Onderneem je in Moerwijk? Word partner!

Heb je nog vragen? Neem contact op met Neo de Bono. Hij is namens de leden en het bestuur verantwoordelijk voor de ‘day to day-business’ van de Moerwijk Coöperatie. Je kunt hem bereiken via neo@moerwijkcooperatie.nl (klik om direct te mailen) of 06-34 196 796 (klik om direct te bellen)