2016 – Op pad met het Buurt Interventie Team Moerwijk

‘Wij zijn er om te voorkomen dat mensen boetes krijgen’


Elke donderdagavond gaat het ‘Buurt Interventie Team Moerwijk’ de straat op om gemeente en politie te helpen de wijk schoner en veiliger te maken. De vrijwilligers komen tijdens hun rondes van alles tegen waar vaak simpele oplossingen voor te verzinnen zijn.

Vanaf 19:00 uur verzamelen de vrijwilligers zich in het Wijkcentrum aan de Aagje Dekenlaan. In dat ’commandocentrum’ drinken Raymond, Boudewijn, Johan, Angelo, Rudolph en Sofia eerst een kopje koffie en bepalen ze in welke delen van Moerwijk ze een ‘inspectie’ doen. Eenmaal buiten blijken de vrijwilligers een stevig looptempo te hebben. Het eerste probleem hebben Raymond, Boudewijn en Johan al bij het oversteken van de straat gevonden.

Bij een ondergrondse afvalcontainer staat een kapotte kinderwagen en wat hout. “Dat is eigenlijk grofvuil. Je ziet hier wel vaker gebeuren dat het gewoon naast de container wordt gezet.

‘Veel mensen weten niet dat zulke spullen gratis worden opgehaald. Je kan gewoon bellen!’

Ik denk omdat veel mensen niet weten dat zulke spullen gratis worden opgehaald door de gemeente. Je kan gewoon bellen!”, vertelt Raymond. Johan schrijft ondertussen in een notitieblokje op waar het afval staat. “Dat geven we later door aan de gemeente, via de website. Als het goed is, wordt het dan alsnog snel weggehaald”.

Tijdens de wandeling komen de mannen nog wel meer van zulke rommel tegen. En wanneer mensen op heterdaad worden ‘betrapt’, spreekt het BIT mensen daar gewoon op aan. Johan: “Wij zijn er om te voorkomen dat mensen boetes krijgen”. Toch gebeuren volgens hem de meeste dingen als het team zijn ronde erop heeft zitten of als het geen dienst heeft. “Twee weken terug is mijn eigen fiets nog gestolen. Ze hadden het hangslot doorgeknipt, gewoon met een betonschaar…”.

Hondjes

Sofia, Angelo en Rudolph hebben een andere route. Zij komen onder andere bij het Willem Dreespark waar in het gras een mevrouw met twee hondjes loopt. Angelo wordt eropuit gestuurd om haar te vertellen dat het geen hondenuitlaatplaats. De drie BIT-leden wachten vervolgens tot de vrouw het plantsoen heeft verlaten waarna de groep een rondje maakt door het gebied rondom de flats. Daar komt het BIT geregeld sporen tegen van dingen die ‘het daglicht niet verdragen’. “Iedereen weet ervan, ook de politie. Ze zeggen dat ze ermee bezig zijn”, aldus Sofia.

‘Hebben jullie het niet gezien!? Je keek er recht in!’

Alhoewel de vrijwilligers doorgaans nooit ‘live’ gekke dingen tegenkomen, blijkt het vanavond om 20:30 uur al wel feest. In een zwarte auto die geparkeerd staat langs het spoor, blijkt volop ‘actie’. “Hebben jullie het niet gezien!? Je keek er recht in!”, schatert Angelo die wél oog had voor het liefdespaar. Het werpt de vraag op wat te doen. Want, is het verboden om seks te hebben in een auto? En wie zegt dat de vrouw in kwestie wordt gedwongen? Er wordt besloten door te lopen en
niet te lang bij het voorval stil te blijven staan.

Na anderhalf uur zit de buurtinspectie erop en verzamelen de opgesplitste teams zich weer bij het Wijkcentrum. Daar worden alle notities verwerkt en doorgegeven aan de gemeente of wijkagent. Die hebben een week om de problemen die het BIT heeft gezien op te lossen. Dan gaat het BIT Moerwijk opnieuw op pad om te kijken wat er met hun werk is gedaan.

Meer informatie:
www.buurtinterventieteam.nl/index.php/bit-teams/bit-moerwijk