Pauls anti-inbraaktips

‘Heel Moerwijk is een hotspot wat inbraken betreft’

Om het aantal inbraken in Moerwijk omlaag te brengen, probeert de gemeente Den Haag bewoners bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen. Alhoewel het nodige al uit de kast is gehaald, ziet Paul van Min, projectleider preventie, nog genoeg verbeterpunten in de wijk. Hij hoopt dat Moerwijkers snel tot actie overgaan, want de hele wijk is ‘een hotspot’.


Lang duurt het niet voordat een wandeling door het Puntje van Moerwijk met Paul als gids de eerste problemen aan het licht brengt. Al bij de eerste voordeur wijst hij op de kwaliteit van het ‘beslag’. “Dit heeft twee sterren. Dat betekent dat het een inbreker vier minuten ophoudt, maar daarna is-ie gewoon binnen”. De buren blijken echter over een beter beslag te beschikken, maar ook daarover is Paul kritisch. “Dat vertraagt vijf minuten, maar inmiddels hebben inbrekers gereedschap waarmee ze de cilinder van het slot binnen één minuut eruit krijgen. Als je het op slotengebied goed wilt doen, heb je ‘kerntrekbeveiligd beslag’ nodig. Dat vinden dieven vervelend”.

‘Na 4 minuten is een inbreker gewoon binnen!’

Zes jaar geeft Paul al voorlichting aan bewoners van Den Haag over wat ze kunnen doen om inbrekers buiten de deur te houden. “Het aantal overvallen en inbraken was flink toegenomen. Daarop besloten we met allerlei partijen de krachten te bundelen om deze vormen van criminaliteit terug te dringen”, verklaart hij.

Met verschillende campagnes is gepoogd de cijfers omlaag te brengen. Alhoewel de aantallen daardoor “behoorlijk zijn teruggelopen” is Paul nog niet helemaal gelukkig met de resultaten. “Wat inbraken betreft is heel Moerwijk nog steeds een hotspot. Mensen moeten zich bewust worden van hun eigen gedrag. Dat betekent dat ze deuren op slot doen, ramen niet open laten staan en ervoor zorgen dat ze het inbrekers niet onnodig makkelijk maken. In het algemeen geldt dat inbrekers een hekel hebben aan licht, lawaai en aandacht. Een goed verlicht portiek of een brandende lamp in de tuin zou veel inbrekers al afschrikken. Om het overklimmen van schuttingen en het opklimmen van schuurtjes te voorkomen, kunnen prikkeldraad en broekenscheurders worden geplaatst. Maar gebruik die dan wel op functionele plekken!”.

Trucjes

Tijdens de rondgang door het Puntje worden weinig goede voordeuren gevonden. Wel is duidelijk dat de sticker van de SDNA-campagne als afschrikmiddel op menig voordeur is geplakt. Bij deze actie kregen Moerwijkers een spray om kostbaarheden te voorzien van een druppel DNA-vloeistof, waarmee van diefstal afkomstige goederen kunnen worden herleid naar de eigenaar. Ondanks de sticker schat Paul in dat het betreffende huis ‘een makkie’ is voor een beetje inbreker. “De cilinder van het slot steekt veel te ver uit, daar zetten dieven een tang op en wrikken de cilinder gemakkelijk kapot: die deur hebben ze dus zo open. Het bijzetslot is op schouderhoogte geplaatst in plaats van op kniehoogte. Een deur wordt altijd op kniehoogte opengetrapt, daar kun je namelijk met je voeten veel meer kracht zetten dan met je handen op schouderhoogte. Op die plek moet je dus extra beveiligen. Ook zie ik geen ‘spion’ waarmee je van binnenuit kunt zien wie er voor de deur staat. En, zoals bij veel woningen, is de brievenbus op dezelfde hoogte als het slot. Met een kleerhanger van de stomerij kun je simpel via de brievenbus het slot opentrekken”.

Het zijn zomaar wat observaties van Paul die aantonen dat hij ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd nog volop aan de bak kan. “Er moet echt nog wel wat gebeuren hier, zeker op het gebied van bewustzijn. De meeste inbraken zijn zogeheten ‘gelegenheidsinbraken’, gepleegd door personen uit de buurt. Van inbrekers weten we dat ze het liefst opereren in een straal van 2 kilometer rondom hun eigen huis. Daar kennen ze de vluchtroutes en weten ze wat er valt te halen”.

Wat er buit te maken is, laat zich in sommige gevallen makkelijk raden.“Daar zie je allemaal dozen aan de weg staan van tv’s en computers. Al zijn de meeste dieven tegenwoordig geïnteresseerd in kleinere dingen als sieraden, smartphones en laptops, is het niet verstandig die dozen maar gewoon voor je deur te zetten. Dan kun je net zo goed een uitnodiging sturen!”.


Pauls anti-inbraaktips

 • Sluit ramen en deuren
  Ga je (heel even) de deur uit? Doe de deur achter je dicht, en op slot! Dat geldt ook voor ramen. Een kiertje is voor een inbreker al genoeg om zich naar binnen te werken.
 • Buiten/portiekverlichting
  Zorg voor werkende verlichting van je portiek, bij de voordeur of in de tuin. Inbrekers houden niet van licht en aandacht.
 • Kerntrekbeveiliging van deurbeslag
  Op het deurbeslag van de buitendeur staat met sterren aangegeven hoe inbraakvertragend het slot is. 3 sterren is maximaal (vertraagt 5 minuten), maar tegenwoordig is het beste om 3-sterrenbeslag met zogeheten kerntrekbeveiliging te hebben. Dat vinden inbrekers het vervelendst.
 • Brievenbus
  Als een brievenbus op dezelfde hoogte zit als het slot, plaats dan een bakje aan de binnenkant. Zo voorkom je dat inbrekers met een klerenhanger het slot van buiten via de brievenbus kunnen openmaken.
 • Kijkgat
  Weet wie je binnenlaat! Met een zogenaamde ‘spion’ kun je van binnenuit zien wie er voor de deur staat en of je dus met een gerust hart kunt opendoen.
 • Bijzetsloten
  Bijzetsloten zijn als extra slot bedoeld. Twee bijzetsloten is het beste: een op schouder- en een op kniehoogte. Als je maar één bijzetslot wilt plaatsen, doe dat dan op kniehoogte. Op dat punt kunnen inbrekers met hun benen de meeste kracht zetten om een deur open te trappen. Een bijzetslot maakt dat lastiger.
 • Intercom
  Veel huizen in Moerwijk hebben een intercom. Dat is handig omdat je niet helemaal naar beneden hoeft om iemand binnen te laten, maar open niet klakkeloos als er wordt aangebeld. Vraag de aanbeller om zijn naam, wat hij/zij komt doen en bepaal dan pas of het bezoek gewenst is!
 • Vervang sloten
  Als het goed is, vervangen woningcorporaties voor nieuwe huurders de cilinders van sloten, maar vraag er toch maar even naar. Het is heel vervelend als een oude bewoner terugkomt voor jouw spullen. Zorg er trouwens ook voor dat niet iedereen de sleutel van jouw huis heeft, maar vertrouw slechts een enkeling een reservesleutel toe.
 • Verpakkingen
  Heb je een nieuwe laptop, tablet of smartphone? Gefeliciteerd! Maar let op wat je met de verpakking doet.Verscheur de dozen als je ervan af wilt en breng ze dan naar een papierbak. Zorg er in elk geval voor dat anderen het verpakkingsmateriaal niet kunnen zien.
 • Digitale tijdschakelklok
  Als je een paar dagen of weken weggaat, schaf dan een digitale schakelklok aan. Daarmee kun je per dag instellen hoe laat het licht moet gaan branden en hoe laat het uit moet gaan. Als het licht elke dag op hetzelfde moment gaat branden en ook iedere dag op hetzelfde tijdstip uitgaat, zal dat namelijk ook opvallen. Een digitale tijdklokschakelaar koop je bij de bouwmarkt al voor 15 euro.
 • Regenpijpen
  Via de regenpijp klimmen inbrekers zo omhoog naar een openstaand raam of balkon. Om ze te ontmoedigen, kun je prikkeldraad aan de pijp bevestigen. Nog beter is een ‘broekscheurder’ waarmee je de regenpijp als route bijzonder onaantrekkelijk maakt.
 • Facebook
  Natuurlijk wil je het iedereen laten weten als je op vakantie gaat, maar misschien zijn Twitter en Facebook niet de media om de hele wereld te laten weten wanneer je niet thuis bent? In behoorlijk wat gevallen, worden inbraken gepleegd op basis van informatie die via Faceboek of Twitter wordt verkregen. Stuur familie en/of kennissen liever een ansichtkaart.
Fotografie: Jurriaan Brobbel