2016 – ‘We willen kinderen helemaal sportgek maken!’

De Haagse Sporttuin Moerwijk in de Van Ruysbroekstaat is spiksplinternieuw. In mei gingen de hekken ‘officieel’ open en sindsdien wordt er door de Moerwijkse jeugd volop gesport. Farid Boussaboun en Richard Weijermans zijn blij met de goede start, maar willen nog veel meer jongeren aan het sporten krijgen.

Richard is projectleider van de Sporttuin Moerwijk en regelt daar zo’n beetje alles. “We richten ons op leerlingen van groep 3 tot en met 8 voor wie we na schooltijd sportactiviteiten organiseren. Die groep kinderen willen we helemaal sportgek maken! Het doel is dat er zoveel mogelijk, voordat ze naar de middelbare school gaan, lid zijn geworden van een sportclub”.

‘Geld hoeft voor ouders niet het probleem te zijn’

Dat hoeft niet per se een voetbalvereniging te zijn. Die sport doen Moerwijkse kinderen namelijk al genoeg, net zoals taekwondo en andere vechtsporten. Richard wil juist dat ze ook basketbal, hockey, handbal en dans ontdekken en daar enthousiast van worden. Bewegen helpt de kinderen volgens hem namelijk om fitter te worden en discipline te krijgen. En dat leidt er uiteindelijk weer toe dat kinderen het op school beter kunnen gaan doen. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen kunnen beginnen met sporten, zijn de activiteiten die via de basisscholen worden aangeboden, gratis. Richard: “Geld hoeft voor ouders dus niet het probleem te zijn. Ook als het straks zomervakantie is, willen we met partners, zoals ADO, Streetsport en MOOI, voor meer aanbod zorgen zodat kinderen kunnen blijven gymmen”.

Streetsport

De groep jongeren waar Farid zich op richt is wat ouder: hij werkt met jongens en meisjes die op de middelbare school zitten en nodig ‘hun energie kwijt moeten’. “Wij beginnen om 18:00 uur met een clinic. Daarna kunnen ze in de Sporttuin elke sport doen die ze willen. Dat is belangrijk, want doordat ze nu bij ons terechtkunnen, hoeven ze niet langer op straat te hangen. Van hangen krijg je namelijk vanzelf problemen… Jongens die vroeger misschien in de coffeeshop zouden zitten, zijn nu gewoon lekker aan het sporten”.

De Sporttuin is volgens de sportmannen dus niet alleen goed voor de jongeren in de wijk, maar ook voor ouders en ouderen. Die kunnen er op rekenen dat er goed op de kinderen wordt gelet terwijl die aan het spelen zijn. Daaraan komt om 22:00 uur overigens wel een eind. Dan gaan de hekken weer dicht. Farid: “Op een gegeven moment willen mensen in de buurt ook gaan slapen, dan moet het in de Sporttuin ook gewoon weer stil zijn”.

Adres:
Van Ruysbroekstraat 7
(vlak bij de Erasmusweg)