2016 – Kijkje in de keuken

Stoppen met studeren is het stomste wat je kunt doen!


Rond etenstijd kun je in Moerwijk zo’n beetje de hele wereld op straat ruiken. Wat er op tafel wordt gezet, blijft echter vaak een raadsel. Mijn Moerwijk Magazine nam daarom een kijkje in de keuken van Jacintha Sno (32) en sprak tijdens het koken over haar nieuwe stichting: Mixed Chapters.

De stichting gaat ‘alleenstaande, studerende moeders’ helpen. Waarom juist die doelgroep?
“Ik was er zelf één. Op mijn twintigste raakte ik, ondanks anticonceptie, zwanger. Ik studeerde toen nog. Je ziet vaak dat meiden dan met hun studie stoppen, maar ik wilde het hoe dan ook afmaken. Het stomste wat je kunt doen, is namelijk stoppen met studeren. Je houdt dan de rest van je leven een rotgevoel en hebt ook nog eens geen diploma”.

Een kind en een studie, maar geen man. Nu kunnen vrouwen best goed ‘multitasken’, maar was dat een beetje te doen?
“Eigenlijk niet. Mijn toenmalige vriend, de vader van mijn dochter, kon niet in Nederland blijven. Om alle rekeningen te kunnen betalen, had ik verschillende baantjes. Daar kwamen natuurlijk ook nog de kosten voor mijn studie bij. Ik heb gewerkt als kamermeisje, als caissière bij Albert Heijn en als thuiszorgmedewerker. Ook heb ik promotiewerk gedaan. Ik pakte alles aan! Ondertussen ging de studie ‘gewoon’ door en moest ik met een grote buik stage lopen. Ik had daar veel onregel-matige werktijden, maar niemand die er rekening mee hield dat ik zwanger was”.

Maar gelukkig kreeg je wel hulp van familie en vrienden?
“Nou, niet echt… Mijn familie woont in Amsterdam en in Den Haag had ik geen achterban; vriendinnen hielpen me minder dan ik had gehoopt. Dat versterkte het gevoel dat ik er alleen voor stond. Toen ik door alle kosten op een gegeven moment schulden kreeg, ben ik naar de gemeente gestapt. Maar die kon me geen hulp bieden, ómdat ik nog studeerde… Dat was het moment dat ik dacht: hier moet verandering in komen!”.

Wat gaat de stichting precies doen?
“Samen met Evelien Leider, met wie ik de stichting ben begonnen, ga ik er alles aan doen om te voorkomen dat meiden stoppen met hun studie. Dat doen we door drempels weg te nemen. Geld is vaak een probleem. Daarom gaan we fondsen aanschrijven om geld aan te vragen voor studieboeken en kijken we wat iemand nog meer nodig heeft om naar school te kunnen blijven gaan”.

Daar komt die studie maatschappelijk werk dus goed bij van pas?
“Ik ben heel blij dat ik heb geknokt om het af te maken, en overal dwars doorheen ben gegaan. Maar ik weet dat niet iedereen dat kan en dat sommigen dus echt wel hulp kunnen gebruiken”.

Tot slot. Heb je nog iets toe te voegen?
“Ja, wil je er wel bij zetten dat ik keurig op tijd heb gekookt!? Dat zie je niet vaak bij Surinaamse mensen!”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de stichting Mixed Chapters contact op met Jacintha via: mixedchapters@gmail.com