2016 – Gemeente helpt werkloze jongeren bij vinden van baan

Jongeren die hun opleiding niet hebben afgemaakt of om andere redenen moeite hebben om werk te vinden, kunnen binnenkort voor hulp terecht in het Servicepunt Arbeid. Na de zomer moet er ook zo’n servicepunt worden geopend voor Den Haag Zuidwest, waar Moerwijk onder valt.

Je kunt als jonge werkzoekende gewoon binnenstappen voor een gesprek met een medewerker van de gemeente Den Haag. Die kijkt dan vervolgens wat er gedaan moet worden om je aan het werk te krijgen. “Het hangt helemaal van de jongere af wat we gaan doen, in elk geval gaan we met je aan de slag”, vertelt Lennard Nijenhuis. Hij heeft namens de gemeente Den Haag inmiddels al een Servicepunt Arbeid opgezet in de Schilderswijk en in Laak. Na de zomer komt er ook een voor Zuidwest en dus Moerwijk.

De resultaten in de Schilderswijk beloven volgens de projectleider veel goeds. Daar worden al ruim driehonderd jongeren begeleid, op weg naar werk. Soms ‘moet’ iemand dan wel eerst weer terug naar school. Diploma’s zijn namelijk best handig als je wilt solliciteren. Maar het kan ook zijn dat je als vrijwilliger ergens eerst werkervaring opdoet of dat iemand je helpt met het maken van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief of het voorbereiden van sollicitatiegesprek. Lennard: “Het idee erachter is dat we als gemeente achter ons bureau vandaan komen en de wijk in gaan om jongeren te helpen, heel direct. In plaats van dat we jongeren ‘wijzen’ waar ze naartoe moeten, gaan we mee”.

‘Het zal misschien niet direct je droombaan zijn, maar die komt later wel!’

Met de persoonlijk aanpak wil de gemeente afrekenen met een groot probleem in de stad. In Den Haag zijn 48.000 mensen op zoek naar een baan, onder wie 6.000 jongeren die zonder werk thuis zitten. Dat komt mede doordat ze hun middelbare school of mbo-opleiding niet hebben afgemaakt. Ook weten jongeren vaak niet waar en hoe ze werk kunnen vinden. En dat terwijl er volgens Lennard, nu de economische crisis voorbij lijkt, wél weer banen te vinden zijn. “Je moet wel realistisch zijn en kijken naar wat je kunt en wat voor werk er is. Wij zien vooral kansen in toerisme (hotels, restaurants), detailhandel (winkels) en beveiliging. Het zal misschien niet direct je droombaan zijn, maar die komt later wel! Het belangrijkste is dat je er honderd procent voor gaat: anders werkt het niet”.


Hoe het werkt: Geen werk, maar wel ambitie?

Loop straks dan binnen bij het Serviceput Arbeid in jouw buurt. Daar werken namelijk mensen om jou te helpen, laat ze dat ook gerust doen!

  • Tijdens een intakegesprek vertel je wat je tot nu toe hebt gedaan, wat je wilt worden en wat je moeilijk vindt aan het vinden van werk.
  • Op basis van dat intakegesprek wordt met jou een stappenplan gemaakt.
  • Als er geschikte (vrijwilligers)vacatures zijn, ga je aan het werk. Ook wanneer je nog naar school moet om een diploma te halen, word je daarbij geholpen. Maar vergeet niet dat je het uiteindelijk zelf moet doen.