2016 – Buurtsportcoach wil Moerwijk laten zweten

Te veel Moerwijkers hebben last van hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte. Toch is er volgens buurtsportcoach Maarten Boot geen man overboord. Hij denkt dat veel problemen te verhelpen zijn met een portie gezonde beweging. Hij helpt Moerwijkers daarom ‘op gang’ te komen om eens lekker te gaan zweten.

Maarten heeft er inmiddels een jaar op zitten als ‘buurtsportcoach’, een functie die broodnodig is. Een gezonde wijk is Moerwijk namelijk (nog) niet. Veel van de gezondheidsproblemen wijt Maarten aan armoede. Mensen hebben stress, eten ongezond en bewegen bovendien véél te weinig. “De helft van de Moerwijkers haalt de landelijke beweegnorm, 30 tot 60 minuten per dag matig tot intensief bewegen, niet. Dat is dus iets anders dan het wandelingetje naar de supermarkt of naar school om je kind op te halen. Het gaat erom dat je, tenminste een beetje, gaat zweten. Het is dus niet zo dat iedereen de marathon moet gaan lopen. ’Sport’ klinkt eigenlijk ook té fanatiek; ik wil dat Moerwijkers gaan ‘bewegen’.

‘Het is dus niet zo dat iedereen de marathon moet gaan lopen’

Daarbij helpt Maarten graag een handje. Hij merkt immers dat veel Moerwijkers het moeilijk vinden om de stap naar een sportclubje of verenging te zetten en springt er daarom tussenin. “Je kunt bij mij aankloppen voor een gesprek. Dan kijken we welke klachten je hebt. En ik vraag ook altijd naar welk cijfer mensen hun eigen gezondheid geven; in Moerwijk ligt het gemiddeld tussen een 4 en een 6”.

De intakegesprekken voert de buurtsportcoach in het Wijkcentrum aan de Aagje Dekenlaan en bij huisartsenpraktijken in de buurt van de Betje Wolffstraat. Dat moet ‘de drempel’ verlagen om gewoon eens te kijken wat Maarten op ‘sportgebied’ te bieden heeft. “Het is belangrijk dat we iets vinden wat bij iemand past. Als je het niet leuk vindt, houd je het namelijk niet lang vol. Zo heb ik eens iemand die vertelde dat ze graag wandelt naar een wandelclub gebracht. Maar dat heeft niet lang geduurd. Achteraf bleek dat mevrouw zich niet op haar gemak voelde omdat ze liever alleen sportte en niet in verenigingsverband”.

Kennismaking

Een andere manier waarop Maarten de wijk ‘in beweging’ wil brengen, is door gratis activiteiten te organiseren. Zo konden Moerwijkers sinds september 2015 elke woensdagochtend in het Wijkcentrum terecht voor een uurtje gratis gym, onder begeleiding van studenten van ROC Mondriaan. In de zomer ligt dat even stil, maar Maarten heeft voor de komende maanden wel iets anders bedacht. “In de zomer kunnen Moerwijkers op vrijdagochtend, tussen 10:00 en 11:00 uur, naar het zwembad in het Zuiderpark komen. Daar verzamelen we dan om een uurtje met elkaar te gaan bewegen en kennis te maken met verschillende sporten”. Dat is voor Maarten overigens slechts een deel van zijn doel; hij denkt dat sport Moerwijkers namelijk meer dan alleen een betere conditie kan opleveren. “Ik zie ‘bewegen’ ook als een middel om mensen bij elkaar te brengen. Ik wil heel graag dat ze na afloop van een les ook nog een kop koffie met elkaar gaan drinken. En dan natuurlijk wel het liefst cafeïnevrije koffie: dat is beter voor de gezondheid!”.

Meer informatie:
www.buurtsportcoachdenhaag.nl
maarten@buurtsportcoachdenhaag.nl

Sportcoach (3)