De helft is alweer opgegeten!

Met zijn opvallend beschilderde busje rijdt jongerenwerker Fikri Bouthabout elke woensdagmiddag naar het Westhovenplein. De groene, gele en roze kleuren spatten er vanaf en maken dat het voertuig zeker niet onopgemerkt blijft. “Dat was al zo”, klinkt het bijna verontschuldigend. Maar alhoewel de figuren op de Speelgoedbus niet helemaal zijn ‘ding’ zijn, verplaatst Fikri het voertuig met alle plezier.


“Toen ik bij Stichting Mooi kwam werken, stond de bus al een tijd stil. Ik merkte juist dat er in de wijk veel animo voor was. Aan deze kant van de Erasmusweg zijn namelijk geen speelplekken. Ik besloot daarom weer met de bus te gaan rijden”, vertelt Fikri.

Met een subsidie van de gemeente Den Haag trok Fikri eropuit om speelgoed in te kopen. Een blik in de laadruimte van de bus laat de restanten van die aankopen zien. “De helft is alweer ‘opgegeten’ door ze! Maar ja… Dat gaat zo met speelgoed en kinderen. Het is ook bedoeld om te worden gebruikt”.

Op ‘normale woensdagmiddagen’ komen volgens Fikri zeker veertig kinderen uit de buurt op de Speelgoedbus af. “Voor veel ouders is speelgoed te duur. Bij de Speelgoedbus kunnen ze van alles uitkiezen en samen met andere kinderen ermee spelen”.

Desondanks blijkt ook in Moerwijk sprake van zomerstilte. Afgezien van een paar jonge vaste klanten die op steppen zigzaggen over het basketbalveldje is het rustig bij de bus. Rond drie uur vindt Fikri het wel mooi geweest voor vandaag. Hij vraagt de kinderen het geleende speelgoed terug te brengen. Gedwee geven ze gehoor aan dat verzoek waarna ze hun ouders, die op een bankje zitten te praten, ophalen. Fikri sluit ondertussen zijn bus af om vervolgens, net als de kinderen, te verdwijnen van het plein.

Waar vind je de Speelgoedbus?

Westhovenplein:
elke woensdag van 14:00 tot 17:00 uur
Jan Vosstraat:
elke maandag en donderdag van 15:30 tot 17:30 uur

*Bij regen, sneeuw, storm of extreme koude wordt in Wijkcentrum Moerwijk een vervangende activiteit georganiseerd.
Fotografie: Jurriaan Brobbel